PROTOCOL VERTROUWENSPERSOON

Er is binnen HV Huissen een vertrouwenspersoon aangesteld waar leden en vrijwilligers terecht kunnen voor meldingen over ongewenst gedrag zoals

  • agressie en geweld;

  • seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten;

  • pesten;

  • en discriminatie/racisme.

Bij ongewenst gedrag gaat het om de aantasting van de persoonlijke integriteit. Het gaat er bij ongewenst gedrag om dat het gedrag door de persoon als ongewenst wordt beschouwd en dat dit gedrag, naar objectieve maatstaven die in de maatschappij van toepassing zijn, als ongewenst wordt beschouwd. Deze procedure is dus vooral gericht op onheuse bejegening.

De rol van een vertrouwenspersoon is onafhankelijk en garandeert absolute vertrouwelijkheid. De vertrouwenspersoon onderneemt alleen iets als de aangever dat zelf wil en biedt opvang. De vertrouwenspersoon bekijkt alle opties met de aangever en inventariseert alle gevolgen van de mogelijkheden.

De taken van een vertrouwenspersoon bestaan onder andere uit:

  • Het verzorgen van eerste opvang van leden/vrijwilligers die zijn lastiggevallen en die hulp en advies nodig hebben.

  • Vaststellen of de melding past binnen het protocol vertrouwenspersoon.

  • Het ondersteunen en adviseren van leden/vrijwilligers.

  • Het nagaan of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is.

  • Het slachtoffer informeren en adviseren over de verschillende alternatieve oplossingsmogelijkheden, over de consequenties ervan en over de mogelijkheden (en eventuele beperkingen) daarvan.

  • Het desgewenst begeleiden, als het lid/de vrijwilliger de zaak aan de orde wil stellen bij een officiële commissie of leiding van de stichting.

  • Het doorverwijzen naar andere hulpverlenende instanties.

  • Het geven van voorlichting over de aanpak van ongewenst gedrag.

  • Het adviseren en ondersteunen van bestuur, leden en vrijwilligers bij het voorkomen van ongewenst gedrag.

  • Het registreren van gevallen van ongewenst gedrag waarvan eenmaal per half jaar schriftelijk verslag uitgebracht wordt aan het dagelijks bestuur, en op ieder moment waarvan

Een vertrouwenspersoon gaat altijd vertrouwelijk om met de informatie van bestuur, leden en vrijwilligers. Er is een geheimhoudingsplicht.

Bevoegdheden vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon heeft de volgende bevoegdheden:

  • Het recht tot bemiddelen tussen aangever en aangeklaagde en het inwinnen van informatie bij overige betrokkenen. Het op eigen initiatief raadplegen van interne/externe deskundigen.

  • Het geven van voorlichting aan bestuur, leden en vrijwilligers over de functie van vertrouwenspersoon.

  • Het begeleiden van de aangever bij de melding.

  • Het begeleiden van de aangever bij het inschakelen van een hulpverleningsinstantie.

  • Zorgen voor nazorg.

Procedure

  1. Een lid of vrijwilliger die geconfronteerd wordt met seksuele intimidatie, ongewenste intimiteiten, agressie en/of geweld, pesten of discriminatie/racisme kan bij de vertrouwenspersoon een melding indienen, bij voorkeur schriftelijk.

  2. Een melding kan zowel mondeling als schriftelijk worden ingebracht. Van een mondelinge melding wordt een verslag gemaakt dat wordt ondertekend door de aangever en door de vertrouwenspersoon. De aangever krijgt een afschrift van dit verslag. De vertrouwenspersoon adviseert en overlegt met de aangever of de procedure moet worden voortgezet. Anonieme meldingen worden niet in behandeling genomen.

  3. De vertrouwenspersoon stelt het dagelijks bestuur in kennis van het feit dat hij/zij een melding onderzoekt. Indien de melding een specifiek lid van het dagelijks bestuur betreft, stelt de vertrouwenspersoon een ander lid van het dagelijks bestuur in kennis.

  4. De vertrouwenspersoon onderzoekt de melding door aangever en aangeklaagde buiten elkaars aanwezigheid te horen. Dit horen geschiedt uiterlijk binnen twee weken nadat de melding ingediend is.

  5. Indien de aangeklaagde weigert te worden gehoord zal de vertrouwenspersoon per aangetekende brief betrokkene uitnodigen alsnog schriftelijk of mondeling te reageren. Voldoet de aangeklaagde niet aan dit verzoek dan wordt de weigering in de procedure opgenomen.

  6. Indien noodzakelijk kan de vertrouwenspersoon, met in acht neming van de grootst mogelijke zorgvuldigheid, andere personen die bij de kwestie betrokken zijn, horen.

  7. Van een strafbaar feit wordt het dagelijks bestuur onmiddellijk op de hoogte gesteld.

  8. De vertrouwenspersoon rapporteert zijn bevindingen en geeft aan of de melding gegrond of ongegrond is gebleken. Aangever en aangeklaagde ontvangen een afschrift van het rapport.

  9. De vertrouwenspersoon stuurt het rapport vergezeld van een advies over eventuele maatregelen naar het dagelijks bestuur.

  10. Indien aangever tijdens de procedure de melding intrekt, wordt dit door de aangever, bij voorkeur schriftelijk, aan vertrouwenspersoon meegedeeld.

  11. Na ontvangst van het rapport en advies wordt dit onderwerp op de eerstvolgende agenda van het dagelijks bestuur geagendeerd.

  12. Het dagelijks bestuur neemt eventuele maatregelen en stelt hiervan aangever en aangeklaagde schriftelijk op de hoogte.

Voor de goede orde wordt hier vermeld dat de vertrouwenspersoon geen oordelen velt en geen oordelende uitspraken doet over een melding en ook geen sancties kan opleggen. Dit betekent dat in het jaarverslag van de vertrouwenspersoon niet gesproken wordt van meldingen van agressie/geweld, seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten, pesten en/of discriminatie/racisme maar van meldingen van vermeende agressie/geweld, seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten, pesten en/of discriminatie/racisme.

 

Deze bovenstaande regeling wordt ieder jaar geëvalueerd door het dagelijks bestuur.

Vertrouwenspersoon HV Huissen (2021)
Mevrouw Gerdien Janssen
e-mail: vertrouwenspersoon@hvhuissen.nl

Nieuwsbrief

Belangrijke informatie over de vereniging delen wij regelmatig via onze nieuwsbrief.

Hoofdsponsors

Organisatie

H.V. Huissen
Nieuwediep 1b
6851 GB, Huissen

KVK: 40121165

Copyright H.V. Huissen 2024 © Alle rechten voorbehouden.

Website gemaakt en beheerd door: VIDIAN Online

Meld je aan voor de proeftrainingen!

Wat jammer dat je gaat!

Recognice Payment Obligation*
Recognize Cancellation Date*

Wordt lid van H.V. Huissen!

1
Persoonsgegevens
2
Lidmaatschap
3
Afronden
    Accept Automatic Collections*
    Accept Terms & Conditions*

    Het lidmaatschap wordt aangegaan voor een verenigingsjaar en wordt telkens stilzwijgend met één jaar verlengd. Het verenigingsjaar loopt van 1 juli t/m 30 juni van het daaropvolgende jaar. Beëindigen van het lidmaatschap kan uitsluitend door het daarvoor bestemde afmeldingsformulier volledig ingevuld en ondertekend in te leveren bij de ledenadministratie en wel uiterlijk op 30 juni, de laatste dag van het verenigingsjaar. Bij beëindiging van het lidmaatschap is de contributie altijd tot het einde van het lopende verenigingsjaar verschuldigd !!!

    Bij H.V. Huissen hechten we veel waarde aan de betrokkenheid van elk lid. We verwachten dat ook jij een bijdrage levert, want samen met andere vrijwilligers maken we onze vereniging gastvrij en levendig. Samen zorgen we ervoor dat al onze doelen en activiteiten worden gerealiseerd.

    Iedereen heeft eigen interesses en sterke punten. Daarom geven we je de kans om aan te geven welke taken of werkzaamheden binnen de vereniging jou het meeste aanspreken. We willen dat je kunt schitteren in wat je leuk vindt. Onze coördinatoren staan klaar om je te begeleiden en je alle nodige informatie te geven.

    We willen je nu alvast hartelijk bedanken voor je bereidheid om mee te werken! Samen kunnen we H.V. Huissen nog beter maken en ervoor zorgen dat iedereen met plezier deel uitmaakt van onze vereniging. Doe mee als vrijwilliger en draag bij aan ons succes!